úterý 23. dubna 2013

Klient vyhrál první soud o poplatky za úvěrový účet. Banka je musí vrátit.


Hypoteční banka musí vrátit klientovi poplatky za vedení účtu k jeho hypotéce. Rozhodl to Obvodní soud v Praze 5. Jde o první soudní verdikt, který tuto věc v Česku řešil. Banky se vracení peněz za účty brání, k soudu však dosud nenechaly spor dojít. Klient Hypoteční banky Michal Novák žádal vrácení částky 4 200 Kč, kterou bance zaplatil na poplatku za správu úvěru v měsíční výši 150 Kč. Banka mu nyní podle serveru Aktuálně.cz, musí tuto částku vrátit, upustit od dalšího účtování poplatku a zaplatit soudní výlohy ve výši osmi tisíc korun.

Poplatek za vedení účtu chce nyní vrátit více než sto tisíc lidí. Část z nich se na soud obrací individuálně, většina však jde přes hromadné iniciativy zaštiťované servery Poplatkyzpet.cz, Jdeto.de a Bankovnipoplatky.com. Pro tyto lidi je dnešní rozhodnutí soudu povzbudivé. "Jsem rád, že to takto dopadlo. Také žádám o vrácení poplatku za hypotéku a celé dění podrobně sleduji. Toto rozhodnutí možná donutí banky, aby poplatky vrátily samy. K soudu zatím jít nechci," řekl iDNES.cz třicetiletý Michal z Prahy.

Tuzemský právní systém sice nefunguje na principu precedentu, první verdikt jim však dává naději, že další soudy mohou k tomuto verdiktu přihlížet. "Dnešní rozhodnutí vnímám jako převratný krok. Doufám, že se tím píše nová historie vztahu klienta s bankou v ČR," řekl majitel serveru Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher



Tažení proti poplatkům vzniklo v Německu

Boj o vracení poplatků odstartoval v září 2011 verdikt německého nejvyššího soudu, podle nějž je účtování poplatku, který je pro klienty zbytečný, proti pravidlům Evropské unie.

Do Česka spor přenesl právní koncipient a zároveň klient Komerční banky Petr Němec, který právě na základě německého verdiktu požádal banku o vrácení poplatku. Banka spor nenechala dojít k soudu a peníze mu vrátila.

Následně začaly vznikat iniciativy, které lidem radí, jak získat peníze od bank zpět a vyzývají klienty bank, ať se připojí k hromadné žalobě. Kdo se však nechá zastupovat, musí počítat s tím, že za tuto službu zaplatí.

Některé banky však reagovaly na sílící tlak ohledně poplatků tak, že začaly rušit poplatky na nově zřízené spotřebitelské úvěry či hypotéky. Fio banka a mBank je neúčtovaly ani v minulosti. U spotřebitelských úvěrů je neúčtují ani banka Zuno, Air Bank či Equa.

Žádné komentáře:

Okomentovat