úterý 16. dubna 2013

Kocourkov zvaný Česká republika aneb energetické štítky


Už se ani nedivím ,potom co jsem se snažil upozornit všechny mé klienty, že jim hrozí reálná hrozba pokuty( až 100 000 kč) za nepořízení si energetických štítků, se naši páni politici rozhodli po třech měsících od zavedení nového zákona, že vše opět změní a zruší. Chudáci ti poctiví, kteří se chovali dle zákona a štítek v hodnotě 5 000-10 000 kč si již pořídili.



Energetické štítky, jež musejí mít od ledna všechny nemovitosti ke kolaudaci nebo při prodeji, zřejmě nebudou do budoucna povinné. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) představil na brífinku novou, "přátelskou" variantu, podle níž bude stačit, když majitel předloží vyúčtování dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie za uplynulé tři roky. Podle Kuby auditoři zbytečně straší lidi vysokými pokutami – navíc je jich nedostatek. Směrnice, jež byla implementována do české legislativy, měla být přínosem pro kupující, kteří se tak měli dostat k relevantním informacím, jaké náklady budou zhruba v budoucnu potřebovat. Podle Kuby ale štítky představují pro české občany hlavně zátěž. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto představilo kompromis, jenž má zajistit jak informovanost, tak i úspory.

"V případě prodeje nebo pronájmu budovy nebo její části by stačilo, kdyby majitel předložil vyúčtování dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie za uplynulé tři roky. Dostane tak informaci, jaké náklady ho čekají a lidé by nemuseli platit tisíce za štítek," konstatoval Kuba.

Během tří měsíců, kdy byla směrnice v praxi se podle Kuby ukázalo, že štítků je třeba velké množství, auditorů ovšem nedostatek. "Dochází tak k odkladům. Pro lidi to může být časově nepřijatelné," řekl Kuba.

Žádné komentáře:

Okomentovat