středa 17. dubna 2013

Vláda schválila změny v daních, za převod nemovitosti zaplatí kupující

Vláda schválila návrh rozsáhlé daňové změny související s novým občanským zákoníkem.
Podle ministra financí Miroslava Kalouska zákon o dani z nabytí nemovitých věcí, který nahrazuje současnou úpravu o dani z převodu nemovitosti, sníží administrativu a odstraní riziko podvodného jednání při prodeji nemovitostí. Nově bude daň platit kupující. Za současného stavu je každý, kdo prodává nemovitost, povinen zaplatit daň z převodu nemovitostí a je povinen nechat zpracovat znalecký posudek, ze kterého je poté daň vypočítávána.
Nově nebude povinnost tento posudek zpracovávat u nemovitostí určených k bydlení a daň bude vyměřena ze základu, který se určí podle ceny v místě obvyklé. Daň se podle Kalouska vypočítá ze 75 procent této částky.
Přesto si ale může poplatník nechat znalecký posudek zpracovat a daň bude stejným způsobem vyměřena na základě posudku, dodal Kalousek. Náklady na pořízení posudku si navíc může poplatník nechat odečíst ze základu daně.
Změna v platbě daní z nemovitostí navíc podle šéfa finančního resortu odstraní možné podvodné jednání. V současnosti totiž platí daň prodávající, ale kupující ručí za to, že prodávající státu daň odvede. V minulosti se proto stávalo, že kupující za prodávajícího musel daň zaplatit, protože finanční úřad ji nesmí odpustit ani v případě, že se kupující stane obětí podvodného jednání.
Daň z převodu nemovitostí je často prodávajícím promítnuta do ceny prodávané nemovitosti, případně je zcela či zčásti hrazena kupujícím na základě dohody s prodejcem. "Lze tedy očekávat v určité míře i snížení cen na dílčím trhu s nemovitostmi, případně větší prostor pro vyjednávání cenových podmínek ze strany kupujících," řekl ČTK partner poradenské firmy Apogeo Tomáš Pacovský.

Žádné komentáře:

Okomentovat